Fabrikanten

Informatie

Vliegers informatie

Vliegers informatie

Kindervliegers
Vlieger-Gigant heeft naast vliegers voor volwassenen ook veel verschillende soorten kindervliegers.
Kindervliegers zijn vaak klein, zien er leuk uit en zijn makkelijk te bedienen. Voor elk kind is er wel een vlieger.

Houdt uw dochter bijvoorbeeld van prinsessen dan hebben wij daarvoor de Eolo Disney princess vlieger, is uw kleine meid helemaal gek van hartjes hebben wij daar de Didakites Vichy diamond voor.

Voor de jongens hebben wij echte stoere kindervliegers, bijvoorbeeld de Summerplay piraten vlieger met stoere piraten opdruk, is dit toch een beetje te eng dan hebben wij de lieve Rhombus 3D dragon.

Daarnaast zijn er veel kindervliegers die voor zowel jongens als meisjes leuk zijn. Door de vrolijke kleuren of grappige opdruk vallen deze kindervliegers vaak erg goed op. Een erg leuke kindervlieger is bijvoorbeeld de CIM Draki in de vorm van een octopus die in vele felle kleuren leverbaar is. De Rhombus Diamond rainbow kent papa of mama nog wel van vroeger. Een echte oldschool kindervlieger.

Neem een kijkje bij ons assortiment kindervliegers!

1- lijnsvlieger
1-lijnsvliegers zijn er in veel verschillaende soorten en maten. 1-lijnsvliegers zijn daardoor in verschillende categorieën in te delen.
Om er achter te komen welke vlieger het beste bij u past is het belangrijk om te weten waarvoor u de vlieger wil gaan gebruiken. Hieronder leggen wij uit waar de verschillende vliegers voor gebruikt worden.

Delta vliegers
1-lijns delta vliegers zijn vliegers in de vorm van een driehoek met stokken. Delta vliegers zijn er in veel verschillende maten en worden voornamelijk gebruikt voor de sier.

Diamant (Eddy) vliegers
Diamant vliegers worden ook wel Eddy vliegers genoemd. Diamant vliegers hebben de vorm van een ruit en zijn voornamelijk bedoeld voor kinderen. Vaak zijn ze in felle kleuren of met prachtige opdrukken.

Parafoils
Parafoil vliegers zijn praktisch onverwoestbaar. Deze vliegers maken gebruik van luchtkamers en genereren daardoor een flinke trekkracht. Door de flinke trekkracht zijn deze vliegers zeer geschikt voor het gebruik van KAP oftewel lucht fotografie. Door extra staarten toe te voegen wordt de vlieger nog stabieler.

Slee
Slee vliegers worden voornamelijk gebruikt als lucht ankers. De slee vlieger heeft een flinke trekkracht en staat als een anker in de lucht. Aan de lijn van deze vlieger wordt meestal decoratie gehangen.

Rokkaku
Een Rokkaku vlieger (Japans voor zeshoek) is een klassieke, Japanse vlieger. De Rokkaku is een van de zogenaamde strijd vliegers, die kan worden bediend met een lijn.

Doos vliegers
Doos vliegers worden ook wel 3D vliegers genoemd. Doos vliegers hebben meerdere verdiepingen die worden opgebouwd door stokken. Deze vliegers zien er niet alleen erg mooi uit maar genereren ook een behoorlijke trekkracht.

Matrasvliegers
Wat is een matrasvlieger?
Matrasvliegers zijn er in veel verschillende soorten en maten. Tegenwoordig heeft een matrasvlieger geen stokken meer. Deze zijn vervangen door luchtkamers met een

Radsails aztec 2.0 - 240x90cm http://vlieger-gigant.nl/matrasvliegers/25-radsails-aztec-20-240x90cm.html

juiste toming. Veel van onze matrasvliegers worden verpakt in een handige opbergtas of rugzak. Matrasvliegers kunnen worden gebruikt om mee te stunten of om mee te powerkiten. Matrasvliegers zijn te besturen met 2 lijnen, 3 lijnen of 4 lijnen.

Waar moet ik op letten?
Als u een matrasvliegers wil kopen zijn er een aantal punten om op te letten. Als u nog maar net begint met vliegeren adviseren wij een kleine 2-lijns matrasvlieger. Met deze matrasvlieger kunt u leren sturen en bij een harde windvlaag de kracht te beheersen. Als u dit eenmaal onder de knie heeft kunt u gaan kijken naar een grotere matrasvlieger met misschien zelfs 3 of 4 lijns besturing. Ga niet meteen voor de grootste matrasvlieger, want vliegers van 3 tot 4 vierkante meter kunnen al een flinke lift leveren. Nadat u deze kracht onder controle heeft kunt u gaan kijken naar de echte grote matrasvliegers. Wij adviseren om altijd met meerdere mensen te gaan vliegeren.

Welke vlieger voor welke wind?
Bij de meeste vliegers staat er aangegeven voor welke windkracht de vlieger geschikt is. Dit wordt aangegeven in BFT (Beaufort).
Het is erg belangrijk om de windkracht te checken voordat u gaat vliegeren. Niet alleen voor het behoud van uw vlieger maar ook voor uw eigen veiligheid.
Hieronder ziet u een tabel die aangeeft wat elk nummertje betekend

1-3 BFT: UL-vliegers gemaakt uit ultralight materialen
2-5 BFT: de meeste standaardvliegers hebben een groot windbereik
5-7 BFT: enkel vliegers die stevig zijn uitgerust of vented vliegers (voorzien van gaas of gaten in het zeil of mits gebruik van een rem)

BFT Benaming KNMI Benaming zeevaart km/h m/s Uitwerking boven land en bij mens Uitwerking boven zee
0 stil windstil 0-1 0-0,2 rook stijgt recht of bijna recht omhoog spiegelglad
1 zeer zwak flauw en stil 1-5 0,3-1,5 windrichting goed af te leiden uit rookpluimen kleine golfjes, geschubd oppervlak
2 zwak flauwe koelte 6-11 1,6-3,3 wind voelbaar in gezicht, weerhanen tonen nu juiste richting, blad ritselt kleine, korte golven
3 vrij matig lichte koelte 12-19 3,4-5,4 opwaaiend stof, vlaggen wapperen, spinnen lopen niet meer kleine golven, breken, schuimkopjes
4 matig matige koelte 20-28 5,5-7,9 papier waait op, haar raakt verward, geen last van muggen meer golven iets langer, veel schuimkoppen
5 vrij krachtig frisse bries 29-38 8,0-10,7 bladeren van bomen ruisen, gekuifde golven op meren en kanalen, vuilnisbakken waaien om matige golven, aanschietende zee (overal schuimkoppen, af en toe opwaaiend schuim)
6 krachtig stijve bries 39-49 10,8-13,8 problemen met paraplu’s, hoeden waaien af grotere golven, schuimplekken, vrij veel opwaaiend schuim
7 hard harde wind 50-61 13,9-17,1 het is lastig tegen de wind in te lopen of te fietsen golven worden hoger, beginnende schuimstrepen
8 stormachtig 62-74 17,2-20,7 twijgen breken van bomen, voortbewegen zeer moeilijk matig hoge golven, schuimstrepen
9 storm 75-88 20,8-24,4 schoorsteenkappen en dakpannen waaien weg, kinderen moeten moeite doen om te blijven staan, takken breken af, alleen zwaluwen en eenden vliegen nog hoge golven, rollers, zicht wordt slechter door schuimvlagen
10 zware storm 89-102 24,5-28,4 aanzienlijke schade aan gebouwen, volwassenen hebben veel moeite om te blijven staan, redelijk veel bomen raken ontworteld, vogels blijven aan de grond zeer hoge golven, zee wordt wit van het schuim, overslaande rollers, verminderd zicht
11 zeer zware storm/ orkaanachtig 103-117 28,5-32,6 flinke schade aan bossen, niet extreem extreem hoge golven, zee geheel bedekt met schuim, sterk verminderd zicht
12 orkaan >117 >32,7 Veel wordt vernield. Schuttingen waaien om, redelijk veel dakpannen waaien van het dak, wegen liggen vol met bladeren. Lantaarnpalen schudden lucht is vol met verwaaid water en schuim, zee volkomen wit, vrijwel geen zicht meer
Stuntvliegers
Om erachter te komen welke vlieger het meest bij u past is het belangrijk om te weten waarvoor u de vlieger gaat gebruiken. In dit bericht proberen wij het u gemakkelijk te maken om er achter te komen welke stuntvlieger het meest bij u past.
Wanneer u bijvoorbeeld gekke capriolen wil uithalen met een vlieger, maar niet al te veel kracht wil is een 2 of 4-lijns stuntvlieger de vlieger die u zoekt. Stuntvliegers zijn er in veel verschillende soorten, maten, vormen en materialen en zijn in een aantal verschillende categorieën onder te brengen:

Stuntvliegers met fiberglas stokken
Fiberglas is erg sterk, zeer buigzaam en praktisch onbreekbaar, het nadeel is dat het zwaar is en dus meer wind nodig heeft. Omdat het nogal eens gebeurt dat de stuntvlieger crasht is een stuntvlieger met fiberglas stokken perfect om mee te beginnen.
Stuntvliegers met carbon fiber stokken
Carbon is erg licht en stijf. Hierdoor behoudt de vlieger zijn vorm tijdens het vliegeren en is daardoor zeer acuut te besturen. Het nadeel is dat het erg breekbaar is en dus meer geschikt voor de gevorderde vliegeraar.
4-lijns stuntvliegers
De 4-lijns stuntvlieger is voor de gevorderde vliegeraar. Door de 4 lijnen kunt u met deze vlieger letterlijk alle kanten op. U kunt met deze vlieger zelfs op zijn kop vliegeren. U zult eerst de 2-lijnsvlieger goed onder de knie moeten hebben voordat u met deze vlieger aan de slag kunt. Deze stuntvlieger wordt veel gebruikt voor het in formatie vliegen mede door zijn veelzijdigheid.
Trick stuntvliegers
Deze vliegers worden gebruikt door professionals. Het zijn ware kunst vliegers de vliegeraars halen prachtige stunts uit met de 2-lijns vliegers. Veel professionals vliegeren op muziek. De vlieger beweegt sierlijk op de muziek en maakt de mooiste vormen.
Hobby stuntvliegers
De meeste stuntvliegers zijn voor de hobby. Dus een lekker dagje vliegeren aan het strand. De meeste bekende merken van Hobby stuntvliegers zijn Rhombus en Didakites.
Waar moet ik op letten?
Als u weet dat u een stuntvlieger gaat kopen is het belangrijk om op een aantal dingen te letten.

Wordt de stuntvlieger ready to fly geleverd?
Zit alles erbij om te beginnen of moet u zelf nog lijnen, handles, of straps kopen?
Wat is het formaat van de vlieger?
Is hij niet te groot of misschien zelfs te klein? Hoe groter de stuntvlieger hoe minder wind er nodig is.
Wat is de kwaliteit en voldoet hij aan mijn gebruik?
Begin niet meteen met een professionele stuntvlieger maar ga eerst eens ontdekken hoe een stuntvlieger precies werkt?
Belangrijke regels tijdens het vliegeren
Vliegeren binnen een straal van 500 meter van een bovengrondse hoogspanningskabel is in Nederland een strafbaar feit (artikel 429, vijfde lid, Sr). Bovendien mag een vlieger nergens hoger worden opgelaten dan 100 meter en in het geheel niet in laag vlieg gebieden en binnen een straal van drie kilometer rond een niet gecontroleerd luchtvaartterrein en een straal van vijf kilometer rond een gecontroleerd luchtvaartterrein.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de volgende punten:

Niet te dicht bij de weg of rails.
Niet in de buurt van een vliegveld
Niet in de buurt van elektriciteitsmasten.
Vlieger niet tijdens onweer
Let goed op met publiek. Een vlieger kan hard aankomen.
Pas op voor medevliegeraars en andere vliegers
Zorg dat er altijd iemand in de buurt is, mocht er iets gebeuren.