Fabrikanten

Informatie

Stuntvlieger kopen?

Stuntvlieger kopen?

Om erachter te komen welke vlieger het meest bij u past is het belangrijk om te weten waarvoor u de vlieger gaat gebruiken. In dit bericht proberen wij het u gemakkelijk te maken om er achter te komen welke stuntvlieger het meest bij u past.
Wanneer u bijvoorbeeld gekke capriolen wil uithalen met een vlieger, maar niet al te veel kracht wil is een 2 of 4-lijns stuntvlieger de vlieger die u zoekt. Stuntvliegers zijn er in veel verschillende soorten, maten, vormen en materialen en zijn  in een aantal verschillende categorieën onder te brengen:

Stuntvliegers met fiberglas stokken

Fiberglas is erg sterk, zeer buigzaam en praktisch onbreekbaar, het nadeel is dat het zwaar is en dus meer wind nodig heeft. Omdat het nogal eens gebeurt dat de stuntvlieger crasht is een stuntvlieger met fiberglas stokken perfect om mee te beginnen.

Stuntvliegers met carbon fiber stokken

Carbon is erg licht en stijf. Hierdoor behoudt de vlieger zijn vorm tijdens het vliegeren en is daardoor zeer acuut te besturen. Het nadeel is dat het erg breekbaar is en dus meer geschikt voor de gevorderde vliegeraar.

4-lijns stuntvliegers

De 4-lijns stuntvlieger is voor de gevorderde vliegeraar. Door de 4 lijnen kunt u met deze vlieger letterlijk alle kanten op. U kunt met deze vlieger zelfs op zijn kop vliegeren. U zult eerst de  2-lijnsvlieger goed onder de knie moeten hebben voordat u met deze vlieger aan de slag kunt. Deze stuntvlieger wordt veel gebruikt voor het in formatie vliegen mede door zijn veelzijdigheid.

Trick stuntvliegers

Deze vliegers worden gebruikt door professionals. Het zijn ware kunst vliegers de vliegeraars halen prachtige stunts uit met de 2-lijns vliegers. Veel professionals vliegeren op muziek. De vlieger beweegt sierlijk op de muziek en maakt de mooiste vormen.

Hobby stuntvliegers

De meeste stuntvliegers zijn voor de hobby. Dus een lekker dagje vliegeren aan het strand. De meeste bekende merken van Hobby stuntvliegers zijn Rhombus en Didakites.

Waar moet ik op letten?

Als u weet dat u een stuntvlieger gaat kopen is het belangrijk om op een aantal dingen te letten.

Wordt de stuntvlieger ready to fly geleverd?
Zit alles erbij om te beginnen of moet u zelf nog lijnen, handles, of straps kopen?
Wat is het formaat van de vlieger?
Is hij niet te groot of misschien zelfs te klein? Hoe groter de stuntvlieger hoe minder wind er nodig is.
Wat is de kwaliteit en voldoet hij aan mijn gebruik?
Begin niet meteen met een professionele stuntvlieger maar ga eerst eens ontdekken hoe een stuntvlieger precies werkt?
Belangrijke regels tijdens het vliegeren
Vliegeren binnen een straal van 500 meter van een bovengrondse hoogspanningskabel is in Nederland een strafbaar feit (artikel 429, vijfde lid, Sr). Bovendien mag een vlieger nergens hoger worden opgelaten dan 100 meter en in het geheel niet in laag vlieg gebieden en binnen een straal van drie kilometer rond een niet gecontroleerd luchtvaartterrein en een straal van vijf kilometer rond een gecontroleerd luchtvaartterrein.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de volgende punten:

  • Niet te dicht bij de weg of rails.
  • Niet in de buurt van een vliegveld
  • Niet in de buurt van elektriciteitsmasten.
  • Vlieger niet tijdens onweer
  • Let goed op met publiek. Een vlieger kan hard aankomen.
  • Pas op voor medevliegeraars en andere vliegers
  • Zorg dat er altijd iemand in de buurt is, mocht er iets gebeuren.