Best verkocht

Fabrikanten

Informatie

Vliegertouw tips!

Vliegertouw tips!

Kies het juiste vliegertouw met zorg.

De keuze van het juiste vliegertouw moet met zorg gebeuren. Daarbij moet je letten op breekkracht, rekbaarheid en luchtweerstand van het touw. De tegenwoordig gebruikte kunstvezeltouwen van nylon en dacron hebben niet of nauwelijks last van de opname van vochtigheid. Toch moet je ervoor zorgen dat het vliegertouw niet onnodig nat wordt.

Kies vliegertouw met de juiste breekkracht.

Om onaangename verrassingen te voorkomen is het verstandig een vliegertouw te kiezen waarvan de breeksterkte minstens 2 keer zo hoog is als de verwachte trekkracht van de vlieger. Omdat de windsnelheid (trekkracht) niet altijd hetzelfde is, is het verstandig om de touwen van de vlieger aan te passen aan de weersomstandigheden. Daarom adviseren we om altijd meerdere sterktes vliegerlijn mee te nemen.

Vliegertouw van koolstofvezel.

Touw van koolstofvezel heeft bij eenzelfde breekkracht als nylon een veel kleinere dwarsdoorsnede. De geringere lucht-weerstand en het lagere gewicht van touwen zijn gunstig voor het oplaten van een vlieger. Het nadeel is echter dat bij het binnenhalen van de vlieger deze lijn erg scherp is en eenvoudig door diverse materialen snijdt of zelfs brandt. Het is dan ook aan te bevelen leren handschoenen te dragen. Daarom verkoopt Vlieger-Gigant slechts zelfde touw met deze eigenschappen. Let wel op! alle touwen ongeacht het materiaal kan branden of snijden wanneer deze een hoge snelheid heeft.