Fabrikanten

Informatie

Vliegerdoek - Vliegerpapier - Tyvek - Spinnakernylon

Vliegerdoek - Vliegerpapier - Tyvek - Spinnakernylon

Voor een goede vlucht met je vlieger is de bespanning van essentieel belang. Winddoorlaatbaarheid en gewicht van het materiaal zijn beslissend voor de stabiliteit en het vlieggedrag van je vlieger.

Pergamijnpapier (vliegerpapier)

Vanouds worden vliegers met dit materiaal bespannen. Voordelen van vliegerpapier zijn het lage gewicht en dat er met lijm eenvoudig mee te werken is. Plaatsen die het zwaar te verduren hebben kunnen worden versterkt door meerdere stukken van het papier op elkaar te plakken. Het nadeel van vliegerpapier is dat het snel scheurt bij regen of vochtige lucht.

Tyvek

Dit bespanningsmateriaal, dat op papier lijkt maar uit polyethyleen bestaat, wordt vaak bij het knutselen van vliegers gebruikt. Het geringe gewicht en het sterke materiaal (minder kans op scheuren) maken het uitermate geschikt voor dit doel. Tyvek wordt meestal geplakt met lijm maar kan ook zonder problemen worden genaaid met een naaimachine. Tyvek kan worden versierd met verf, wasco, krijt of stift.

Spinnakernylon (ripstopnylon)

De laatste jaren is het gebruik van spinnakernylon voor de bespanning van vliegers sterk toegenomen. Het materiaal is in verschillende diktes verkrijgbaar en uitermate scheurbestendig. Het is echter niet zo gemakkelijk te verwerken. Omdat het doek niet gelijmd kan worden moet er altijd een naaimachine aan te pas komen. Door de sterkte van het doek wordt er toch veelvuldig gekozen om met Spinnakernylon te werken.