Fabrikanten

Informatie

de Stuntvlieger

de Stuntvlieger

Het vliegeren met vliegers die te besturen zijn heeft een lange traditie. Al rond 1860 zette een kapitein een bestuurbare vlieger, die wij kennen als stuntvlieger, in om schipbreukelingen te redden. Deze vlieger was voorzien van een extra touw dat aan de onderkant van de vlieger werd bevestigd. Als de matrozen een schipbreukeling aan boord wilde halen werd door aan de tweede lijn te trekken de richting zo veranderd dat de stuntvlieger daalde. Bij aflandige wind bevestigde men de stuurlijn aan één kant van de vlieger. Door aan de lijn te trekken ging de vlieger zijwaarts naar de wal. Door vervolgens fors aan de vliegerlijn te trekken kwam de vlieger naar beneden en kon de schipbreukeling gered worden.

Diverse soorten stuntvliegers

Tegenwoordig zijn er nog bestuurbare vliegers die veel weg hebben van de vliegers van deze kapitein. Ook heb je naast 2-lijnsstuntvliegers ook 4-lijnsstuntvliegers. De 2-lijnsstuntvliegers zijn de meest voorkomende  stuntvliegers en geschikt voor beginners tot gevorderde.De Toyrific  vlieger Astro 136 x 60 cm groen van het merk Toyrific heeft de kleur Groen, is gemaakt van Fiberglass en is geschikt voor gebruikers vanaf 12 jaar.

Hoe te vliegen met een stuntvlieger?

Om goed te kunnen vliegen zorg je er altijd voor dat de twee vliegerlijnen even lang zijn en houd je deze lijnen elk in een hand vast. Trek de rechterhand voorzichtig naar je toe en de stuntvlieger zal naar rechts draaien en omgekeerd. Bij sterker trekken of het vieren van het touw gaat de vlieger cirkels draaien. Bij een forse windsnelheid reageren bestuurbare vliegers zeer nauwkeurig.
Meer ervaren bestuurders van stuntvliegers kunnen hun vlieger vlak boven het strand laten scheren of bizarre stunts uitvoeren. Veel voorkomende vliegerfiguren zijn: cirkels, liggende acht, kwispelen, aquarium en gekrulde staf.

Vliegerlijnen voor stuntvliegers

De lengte van de vliegerlijnen ligt tussen de 30 en 50 meter. Voor een goede vlucht is de keuze van het juiste vliegertouw van groot belang. Als je kiest voor touwen die zo glad mogelijk zijn, maakt het niet uit als de lijnen in elkaar draaien. Door tegen te sturen draaien ze zo weer uit elkaar. Waar je echt goed op moet letten is dat de touwen niet rekken, vliegerlijn van het materiaal Dacron is daarom een goede keus! Want alleen met de beste kwaliteit vliegertouw is de stuntvlieger goed te besturen en worden de stuurbewegingen niet (door uitrekken van het touw) vertraagd.

De positie in de lucht van een stuntvlieger

Een stuntvlieger bereikt altijd de hoogste snelheden wanneer hij dicht bij de grond in de wind staat. Dit omdat de luchtweerstand in deze positie het grootst is. Hoe hoger de stuntvlieger in de wind staat, des te lager wordt zijn snelheid en trekkracht. Op het hoogste punt, dus echt pal boven je, staat de stuntvlieger stil en heeft deze geen trekkracht. Ideaal om even uit te rusten!